tiistai 10. toukokuuta 2016

Whale watching!

9.5
Näytän aivan lumiukolta vaatteineni. Laivassa saamme vetää yllemme vielä lämpöhaalarit ja olen läkähtyä. No, eipähän tule kylmä.

Veneemme on ihana, puinen ja akkukäyttöinen (siis ekologinen ja hiljainen) purjevene. Seurailen kun työntekijät asettelevat naruja ja unelmoin pääseväni itsekin joskus laivalle töihin. Merelle päästyämme aallokko on huimaa, mutta tuulta ei ole, joten purjeita ei avata. Seison veneen nokassa myötäillen meren liikkeitä. Horisontissa näkyy kolme pienempää venettä, ja suuntaamme niitä kohti.

Veneitten luona ei tarvitse kauaa odottaa: suoraan eteeni, parin metrin päässä veneestämme, nousee ryhävalas. Se puuskahtaa muutaman kerran ja sukeltaa sitten  syvyyksiin huitaisten pyrstöllään heipat. Sama valas nousee monta kertaa pintaan lähellämme: Ryhävalaan pyrstössä on yksilölliset laikut, joista tunnistamme sen samaksi yksilöksi. Ryhävalaat voivat olla jopa 16 metrin mittaisia. Ne ruokailevat Islannin pohjoispuolella kesäisin ja talvisin vesien kylmetessä vaeltavat pitkiäkin matkoja lämpimemmille vesille lisääntymään.

Jätämme Ryhävalaan ja jatkamme matkaamme Lundeyn saarelle, jossa Lunnit pesivät.
Islannissa pesii kuulemma noin 60% koko lunnipopulaatiosta. Sitä ei ole vaikea uskoa, kun lähestymme yhtä niiden kansoittamaa saarta. Kaukaa se näyttää aivan isolta herhiläisparvelta.
Lunni näyttää aivan kärpäseltä kun se lentää. Sen siivet ovat pienet sen ruumiiseen verrattuna, ja se joutuu lentäessään räpyttelemään siipiään vimmatusti pysyäkseen ilmassa. Vedessä se näyttää paljon ketterämmältä. Lähestyessämme lintuja ne ensin kauhovat siivillään kuin airoilla ja sukeltavat sitten pinnan alle. Sillä on myös aika ihmismäinen ääni, jota laivan kapteeni osasi mestarillisesti matkia. Se ei kyllä tuonut (lisääntymiskaudesta huolimatta)lunneja yhtään lähemmäs venettämme.

Matkalla takaisin näemme myös Lahtivalaita. Ne ovat pienimpiä hetulavalaita, mutta silti noin 10 metriä pitkä. Lahtivalas on ainoa valaslaji, jota vielä metsästetään. Se voi olla syynä siihen, etteivät ne tulleet kovinkaan lähelle laivoja.

Työntekijät ottavat esiin pullaa ja kaakaota. Kapteenilla on myös kaikille halukkaille tarjolla australialaista rommia terästykseksi. Valitettavasti olen autolla...


Kapteenilla oli tarjolla hieman terästystä kaakaoon

 



Lundey saari, jossa Lunnit pesivät.

Ryhävalas nousi hengittämään aivan laivamme vieressä. Lempinimen "merten enkeli" se on saanut pitkistä evistään, jotka näkyvät vaaleina veden alla.
Ryhävalaan pyrstössä on yksilölliset laikut








2 kommenttia:

  1. Oletpa päässyt hienolla laivalla valaita katselemaan. Ja vielä nähnytkin niitä. Purjelaivat ovat hienoja, varmaan voit päästä sellaiselle töihin joskus.

    VastaaPoista