torstai 5. toukokuuta 2016

Itsenäisesti

4.5.

Heräsin aikaisin, oli kova halu päästä hommiin. Hevoset ruokittuani aloin lämpimikseni siivoilla ja järjestellä satulahuonetta. Ruokin kissat ja istuessani hetkeksi oleskelutilan sohvalle, molemmat hyppäävät syliini paijattavaksi.

Kymmenen maissa otan Bjarnin kanssa Visan ja Freyjan sisälle ja laitamme ne valmiiksi asiakasta varten. Visalla on niin tuuhea harja, etteivät suitset meinaa mahtua korvien taakse. Molemmat ovat melkoisen kuraisia, mutta lika irtoaa helposti. Hevoset myös kuoriutuvat talvikarvastaan, ja maneesin pohja onkin pian peittynyt pehmeän karvamaton alle.

Asiakas saapuu ja esittelen hänelle Freyjan. Laitamme yhdessä hevoset kuntoon ja valmistaudumme lähtöön. Asiakas on kokeneempi ratsastaja Tanskasta. Juttelemme matkalla hevoskokemuksistamme ja islantilaisesta hevostelukulttuurista.

Seurailen tarkkaan melko selvää reittiä. Saavumme rantaan ja kavion jäljet ovat osittain huuhtoutuneet pois. Onneksi muistan rantavaiheen reitin parhaiten. Meri pauhuaa ja tuuli humisee korvissa. Tulemme puronylityskohdalle, ja uoma on hieman jyrkempi kuin viimeksi. Visa ylittää kohdan hyvin pienen kannustamisen jälkeen. Ylämäkeen hevoset kiihdyttelevät tahtia reilusti. Mäen päällä kiristän satulavyöt ja jatkamme tölttipätkällä, Visa tölttää reippaasti, mutta Freyja tippuu raviin. Yritän antaa töltin nostamiseen selkeät ohjeet ja hetken kuluttua yritämme uudestaan. Tälläkertaa Freyjakin suostuu tölttäämään.

Asiakas kertoo tekevänsä pidempää matkaa ympäri Islantia ja käyneensä jo mm. valasretkellä ja katsomassa tulivuoria. Tähän mennessä parasta ovat olleet islanninhevoset. Hän kysyy, jos voisimme ottaa laukkapätkän, mutta kieltäydyn. Reitit ovat melko mutaiset, enkä ole muutenkaan varma asiasta. Tarjoan kuitenkin useampia tölttipätkiä ja asiakas on tyytyväinen.

Alamme jo lähestyä farmia, ja otamme viimeisen, vähän pidemmän tölttipätkän. Hevoset ovat vielä hieman rapakunnossa talven jäljiltä, ja Visa meinaa luovuttaa puolessa välissä. Saan sen kuitenkin jatkamaan nätisti. Loppumatkan kävelemme, hevoset puuskuttavat tyytyväisinä ja asiakas sanoo myös nauttineensa,

Retken jälkeen hevoset ovat hieman hikisiä, joten laitan ne talliin jäähtymään. Siivoan maneesin lattian karvasta ja lakaisen myös olotilan lattian. Kysyn Bjarnilta laukkaamisen tarjoamisesta turisteille, ja saan tietää, että menettein oikein kieltäessäni laukkaamisen. Tiet ovat vielä melko huonot, ja vaelluksilla pyritään ensisijaisesti tarjoamaan islanninhevosten ominaista askellajia, tölttiä.
Myöhemmin siivoan vielä karsinat ja otan hevoset sisään sekä ruokin ne.

Saan lainaan automaattivaihteisen autonrämän, josta etupeili on lähtenyt irti eivätkä lasinpyyhkimet toimi. I love it. Ajan Husavikiin kauppaan ja hakemaan unohtuneet tavarat uimahallista. Palaan tilalle, ja tapaan Bjarnin tyttären Idynnin, jonka kanssa ajamme rantaan katsomaan hevosia. Yhdellä hevosista on takertunut rautalanka harjaan. Hevonen on arka, ja joudumme näkemään paljon vaivaa saadaksemme rautalangan irti, mutta lopulta hevonen päästää Idynnin lähelleen ja lanka saadaan irti.
Husavikin ruokakauppa
Sain auton lainaan
Kävelemme rantaan ja otan muutaman kuvan. Juttelemme tulevaisuuden suunnitelmista ja matkustamisesta. Olemme yhtä mieltä siitä, että työ ja matkustelu ulkomailla avartaa.





1 kommentti:

  1. Mukava lueskella näitä tekstejäsi ja kuvauksia työtehtävistä ja muusta.

    VastaaPoista