maanantai 6. kesäkuuta 2016

Töitä, kiitolaukkaa ja rodeota

4.6
Aamulla nousen aikaisemmin ylös, siirrän varsat erillisiin karsinoihin, ruokin hevoset ja vietän arimman varsan kanssa aikaa. Seison sen heinäkupin vieressä niin, että sen pitää tulla lähelleni saadakseen syötyä. Välillä se jopa uskaltaa vähän arasti haistella kättäni, kun olen aivan paikallani.

Siivoan karsinat nopeasti. Kymmeneltä saapuu kaksi turistia, ja lähdemme valtamaan hernerokkasumuun. Omasta mielestäni maisemat ovat upeat ja taianomaiset, turistit ovat hieman pettyneitä, kun eivät nähneet vuoria. Kerron, että sumu oli melko ainutlatuinen kokemus, vuoria he näkevät varmasti lisää.
Kahdelta ja viideltä saapuu viisi turistia. Kokeilen Goodia, joka on mukavan energinen. Sumu vain tihenee.
Illalla siivoan tallia ja juttelen Bjarnin kanssa. Saan paljon kehuja, ja työtarjouksen heinäkuulle! Olen niin onnessani, että melkein juoksen majatalolle kertomaan uutiset läheisilleni.

5.6
Kaikista arin varsa alkaa jo vähän kesyyntyä. Totutan sitä läsnäolooni laittamalla heinän kaukaloon ja seisomalla kaukalon vieressä niin, että varsan on tultava lähelleni saadakseen ruokaa. Koitan lähestyä sitä aina kun se syö, ja jos se perääntyy, minäkin peräännyn. Se alkaa tajuta homman jujun ja korvat hörössä jopa haistelee kättäni. Edistystä!

Päivällä testaamme uusia hevosia turisteille vaelluksille. Nousen 20-vuotiaan valkoisen ruunan selkään, ja se saa hirveän hepulin. Lyhyen rodeonäytöksen jälkeen tumpsahdan alas maneesin lattialle. Bjarni on aivan äimänä, mikä sille oikein tuli? Kokeilen nousta uudelleen selkään melkein toivoen, että sama tapahtuisi uudestaan (hitsi, hävisin taistelun, mutta en sotaa!), mutta hevonen on aivan rauhallinen. Mikälie ampiainen pisti..
Satuloin Goudin, lumivalkean ratsun, ja siirrämme hevosia laitumelta toiselle. Laukkaan täysillä lauman edellä johdattaen ne oikealle laitumelle. Tietä ylittäessäni huidon hurjasti autolle, että se pysähtyisi; laumaa ei pysäytä mikään. Auto pysähtyy vastahakoisesti ja kiidämme tienyli. Tiukka käännös vasemmalle, alas hevosen selästä, portti auki ja lauma laukkaa aitaukseen. Onnistuin!
Vain yksi lähitallilta ostettu ruuna ei oikein tiennyt minne se halusi mennä, ja nyt se vaeltelee Saltvikin ja vanhan tallin välillä. Haemme auton, satulan ja suitset, ja ajamme sen luo. Saamme sen onneksi helposti kiinni. Hyppään selkään ja se alkaa pukitella ympäriinsä. Pysyn kuitenkin selässä ja käsken sen tielle ja laukkaan. Tuntuu kuin valtava läskimassa vyöryisi allani, hirveä tankkihevonen.. Laukkaamme (tai lyllerrämme) laitumelle ja päästän hevosen muiden joukkoon. Olipa hauskaa.

Kymmenetä, kahdelta ja viideltä vien turisteja vaellukselle. Kahdelta pitäisi saapua neljä turistia, mutta heitä ei kuulu. Puoli kolmelta paikalle saapuu Blake ja Jessica, jotka haluaisivat päästä ratsastamaan. Onneksi en vielä laittanut hevosia takaisin laitumelle.
Viideltä saapuu neljän hengen perhe. Lapsista nuorin on vasta kuusivuotias, ja hevosen selässä häntä alkaa pelottamaan. Laitan oman hevoseni pois ja lähdemme minä taluttaen Salomonia ja muut ratsailla. Puolimatkassa tyttö rohkaistuu ja pyytää ohjia. Kokeilemme lyhyitä ravi/tölttipätkiä niin, että hölkkään hevosten vierellä. Tytöt ovat onnessaan ja vanhemmat todella kiitollisia. Onpa ihanaa.

6.6

Tilalle saapuu kaksi uutta työntekijää. Tänään saattaa olla hiljainen päivä; ei yhtään varauksia. Siivoan tallin ja koulutan nuorta varsaa. Tänään sujuu taas jo paremmin; ruokin ja kosketan, ruokin ja kosketan.

Viideltä lähdemme kahden turistin ja uuden työntekijän Trivan kanssa vaellukselle. Esittelen Trivalle reitin, ja sen eri variaatioita. Reissun jälkeen otamme Visan ja Freyan ja näytän hänelle toisen merinäköalareitin. Laukkaamme kilpaa hirveätä vauhtia. Hevoset ovat innoissaan, kerrankin saa päästellä oikein kunnolla höyryt pihalle! Tallille saapuessamme ne kirjaimellisesti höyryävät viileässä illassa.

2 kommenttia:

  1. Hei Erika,

    Niin mahtavan ihan blogi sinulla! Käytät todella värikästä ja soljuvaa kieltä kirjoittaessasi. Aivan ihania kuvauksia eläimistä ja ihmisistä!

    Sinulla on kyllä todella kansainvälinen työ ja olet saanut paljon hyvää palautetta. Olen myös itse rakastunut Islantiin ja lukiessani blogiasi toivoisin olevani myös siellä.

    terveisin
    Tanja Korteharju
    Hyrian kv-suunnittelija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos palautteesta ja ihana kuulla, että kirjoituksillani on niin positiiviset vaikutukset! :)

      Poista